Обмяна на валута в чужда страна: няколко полезни съвета

Винаги, когато пъутваш към чужда страна се колебаеш дали да обмениш своите пари предварително или не. Ние от Crown Change ти предлагаме няколко полезни съвета при обмяната на валута в чужда страна. 

От комисионни, такси по кредитни карти, такси за теглене от банкома и само Господ знае още какво, винаги трябва да платиш допълнителна сума пари за привилегията да обмениш една валута за друга. Как можеш да намалиш тези разходи и да получиш най-добрия обменен курс, когато пътуваш в чужбина? Вие искате да вземете максималното от всеки лев и вероятно сте избрали внимателно самолетни билети, оферти и пакети с най-добрите хотелски цени, така че защо да губите пари за извънредно високите комисиони и ниски валутните курсове? Вижте нашите топ съвети за обмяна на пари и разберете как да получите допълнителна сума пари за следващото си международно пътуване.

Провери и знай обменник курс

Това е най-очевидният съвет, но доста често е пренебрегван от мнозина. Колко често дори нямате представа коя сделка би била добра? Напиши си домашното и знай поне какъв е обмения курс. Това лесно може да се направи на валутни сайтове като XE.com. Имайте предвид, обаче, че обявените валутни курсове на обменни бюра и банки винаги ще бъдат малко по-ниски от тези, обявени в сайтове като XE.com. Обявените курсове в тези сайтове не включват комисионна или такси и обикновено са валидни само за валутни сделки с изключително големи обеми. За да сте наясно във всеки един момент какъв е актуалния обменен курс на вашата валута, използвайте валутния конвертор на нашата страница www.crownchange.com 

Местоположението е от значение

Запомнете, че валутните офиси не са еднакви. Съветваме ви да избягвате офисите, които са на популярни места за туристи като летища и гари, защото те често предлагат по-ниски от пазарните валутни курсове. 

Комисионната има значение 

Нашият инстинк често ни подсказва да избягваме валутни офиси, които начисляват комисионна. Но не мислете, че един знак с надпис “Без комисионна” автоматично означава, че ще получиш най-добрия възможен курс. Най-добрият начин да установиш, че получаваш наистина добра сделка е да направиш изчисленията си сам. Повечето мобилни телефони имат вграден калкулатор, което прави проверката, дали получваш добра сделка, изключително лесна. Нашият съвет е бъдете внимателни и винаги питайте за валутния курс и направете сами калкулацията, за да сте сигурни колко пари ще получите. Избягвайте обменни бюра с надпис “Най-добър курс продава” или подобни. Когато видите такъв знак, в 99% от случаите става въпрос за подвеждащ курс в обменното бюро.  Винаги питайте за курс купува!

Crown Change sell rate

Използване на кредитни карти

Преди да заминете в чужбина, свържете се с вашата банка или доставчик на кредитна карта. Техните екипи, които се занимават с предотвратяване на измами могат да идентифицират съмнителни транзакции и да замразят парите във вашата сметка. За да избегнете неправомерно блокиране на суми във вашата сметка, уведомете ги, че ще пътувате. Също така, не забравяйте да проверите какви такси ще ви начислят при използването на кредитна карта в чужбина. Може да са няколко процента за международна транзакция и допълнителни такси за превалутирането в местна валута. Най-вероятно някоя от вашите кредитни карти предлага най-добрите условия, така че идентифицирайки я, вие ще си спестите значителна сума. 

Добрата сделка

Следвайки гореизброените съвети ще спестите пари и ще получите най-добрата възможна сделка. Въоръжете се с информация, като най-важната е да проверите какъв е валутния курс. Уверете се, че не оставяте обмяната на валута за последния момент. Най-лошото място, на което можете да обмените парите си са летищата и гарите. Обменните бюра на летищата предлагат ниски курсове, защото те разчитат на сигурна маса клиенти, които са оставили обмяната на валута за последния момент. Лошото планиране, буквално, може да ви струва пари, така че планирайте. За да сте абсолютно сигурни, че ще получите най-добрата стойност за вашите пари, когато сте в България посетете многбройните офиси на Crown Change. Лесно можете да ни намерите, използвайки нашето мобилно приложение или просто като се оглеждате за Короната (Crown). 

Crown Change